בפוסט הקודם תיארתי את ספקטרום האפשרויות העומדות בפניה של רשות מקומית להגדלת הכנסותיה העצמיות (פיתוח עסקי 'קל', 'קשה' ו'מורכב'). ועכשיו נשאלת השאלה – "אוקיי, אז איך עושים את זה?"
בשורה התחתונה - על מנת לקדם פיתוח עסקי אמיתי, מהסוג 'המורכב' – צריך לפתח 'שרירים' מסויימים שבדרך כלל פחות קיימים ברשויות מקומיות.
אבל קפצנו קדימה. נתחיל רגע מההתחלה.
ככלל אצבע, את הפעילויות במרחב ה'קל' (התייעלות כלכלית, ניהול נכסים, מיצוי זכויות שונות וכדו') יכולות לקדם היחידות הארגוניות הפנימיות של הרשות המקומית.
אי אפשר להגיד שפעילויות כאלו הן חלק מובנה מה'שוטף', אבל הן בהחלט קרובות לשם ויכולות להיכנס לשם. צריך רק להכניס אותן לתודעה ולהטמיע את נהלי העבודה הרלוונטיים. לרוב, יחידת הגזברות יכולה וצריכה להוביל את זה (וברשות גדולה יותר – אגף נכסים או אגף הכנסות).
בשביל לקדם פעולות במרחב ה'קשה' (פיתוח איזור תעשייה או מסחר, הקמת מערכות פוטו-ווטלאיות, שיפוץ נכסים, קידום תב"עות וכדו') נדרש כבר שיתוף פעולה רוחבי בין יחידות הרשות. בדרך כלל חברה כלכלית, סמנכ"ל או גורם מתכלל בכפיפות ישירה למנכ"ל יוכל להוביל את התחום הזה ולרתום אליו את כלל גורמי העירייה הנדרשים.
ועכשיו הגענו לחלק ה'מורכב', לפיתוח עסקי אמיתי – ייצור פוטנציאל והצמחת הזדמנויות חדשות.
הרשו לי להבטיח לכם – מי שטובע בשוטף לא יוכל לעולם לפנות זמן כדי להתעסק בנושאים האלו והם תמיד, אבל תמיד, יידחו לעתיד לא ידוע. יש ד.נ.א של עבודה על השוטף ויש ד.נ.א של פיתוח עסקי. ובמידה מסויימת, הם כמעט מנוגדים זה מזה.
אז אלו הם חמש השרירים הנדרשים על מנת להוביל פיתוח עסקי-מוניציפאלי:
יזמות - איתור, פיתוח ומימוש הזדמנויות לצמיחה והתרחבות. רצון עז לעוט על הזדמנויות (פנימיות או חיצוניות) ולממש אותן.
חדשנות - חדשנות היא לא רק טכנולוגית. חדשנות היא שריר של פיתוח תחומים חדשים, התנסות ובעיקר – נכונות גם לקחת סיכונים ולהיכשל.
עבודה מבוססת נתונים - כפי שאומר המשפט הידוע – "בלי נתונים אתה רק עוד מישהו עם דעה". פיתוח עסקי דורש הרבה השערות והנחות עבודה, אבל זה לא סותר את העובדה שאלו חייבות להתבסס על הכרת השטח ותשתית נתונים מוצקה. אחרת, בלי נתונים - זה רק עוד רעיון נחמד.
שיתופי פעולה – כדי לקדם ולהאיץ פיתוח עסקי-מונוציפאלי צריך לדעת איך לבסס שיתופי פעולה. אקו-סיסטם שמעודד שיתופי פעולה הוא קרקע קריטית לפיתוח, בין אם מדובר על שת"פ עם גורמי הסקטור הציבורי, הסקטור העסקי, או סקטורים אחרים.
יכולת ביצוע והוצאה לפועל – לצערנו, זה אולי אחד השרירים החלשים כיום ברשויות מקומיות. רעיונות יש, הזדמנויות קיימות בשפע, אבל היכולת לבנות מהם תכניות עבודה מעשיות, ולהוציא את התכניות אל הפועל בצורה יעילה וזריזה היא קריטית!
לרוב, הדרך להכניס משהו לתוך הד.נ.א הארגוני היא להקים יחידה ארגונית ייעודית. ולכן - רשות מקומית שרוצה להוביל תהליכים של פיתוח עסקי צריכה להקים יחידה שזה יהיה ייעודה. בין אם זה במודל של אגף פיתוח עסקי ובין אם זה תאגיד עירוני לפיתוח עסקי. יחידה שזה ייעודה, שהבוקר טוב והערב טוב שלה יהיה פיתוח עסקי-מוניציפאלי.
אז בוקר טוב, פיתוח עסקי-מוניציפאלי!
לפוסט המלא בפייסבוק:
Comments