top of page

פרות קדושות

(פוסט #2 בנושא PPP/BOT ברשויות מקומיות)


במחילה מחבריי הצמחונים - הבה ונשחט את הפרה הקדושה של כל מי שעוסק בקידום פרויקטי PPP ברשויות המקומיות.

השאלה הראשונה שעולה כשמתחילים לדבר על פרויקט PPP ברשות מקומית היא - האם הפרויקט הוא בעל כדאיות כלכלית?

רבים מתבלבלים וחושבים ש-PPP זה בעצם סוג של עסקת קומבינציה (הרשות תיתן לזכיין קרקע, הוא יבנה עליו מבנה וישלם לרשות תשלומים שוטפים. לרשות אין כאב ראש והיא מקבלת הכנסה שוטפת. תענוג).

ובכן, נתחיל מהשורה התחתונה - אין (כמעט) קשר בין מידת הכדאיות הכלכלית של הפרויקט לבין מידת התאמתו לביצוע בשיטת PPP. וודאי לא קשר מחייב.

עכשיו נסביר.


פרויקט שיש בו כדאיות כלכלית "פנימית" הוא פרויקט רווחי שיכול לשאת את עצמו. כלומר, ההכנסות הצפויות מהמשתמשים בפרויקט יכסו את ההשקעה הראשונית ואת ההוצאות השוטפות ואף ייצרו רווח.

פרויקט שאין בו כדאיות כלכלית ידרוש סבסוד "חיצוני" (חיצוני לפרויקט) על מנת להקימו ולתפעלו.

באופן לא מפתיע, רשויות מקומיות, כמו המדינה - מקדמות גם פרויקטים שיש בהם כדאיות כלכלית פנימית וגם פרויקטים שדורשים תקצוב נוסף, זאת מתוך שיקולים של חשיבותם ונחיצותם לציבור או תרומתם למשק הלאומי / לכלכלה המקומית.


זאת אומרת - שלב א' בבדיקת היתכנות לביצועו של פרויקט הוא האם יש בו צורך לציבור. במידה והפרויקט חשוב לציבור וניתן להקצות עבורו תקציב - המדינה או הרשות יבצעו אותו וישלמו עליו.

שלב ב' הוא קביעת שיטת הביצוע של הפרויקט. אפשר לבצע אותו באופן תקציבי מלא (פרויקט "רגיל") ואפשר לבצע אותו בשיטת PPP מלאה. ואפשר גם בכל המנעד שבין לבין.


כן, אפשר לבצע פרויקט בשיטת PPP, גם הוא לא רווחי ואין בו כדאיות כלכלית.

"נו, גאון, אז למה שזכיינים יגשו למכרז אם הוא לא כלכלי???", אתם שואלים. ואתם צודקים. זכיין ייגש לפרויקט רק אם ייווצר לו רווח ממנו. ולכן, במידה ומדובר בפרויקט שאין בו כדאיות כלכלית "פנימית" - יידרש תשלום נוסף מצד הרשות כך שהזכיין ירוויח ממנו.


הנה דוגמא.

כולם מכירים את כביש 6, שהוקם בשיטת PPP ומי שמשלם עבור השימוש בו אלו כמובן הנוסעים באמצעות אגרה.

אך לא כולם מכירים שגם כביש 431 הוא כביש שהוקם בשיטת PPP והתשלום לזכיין זה אגרת צל - תשלום שמשלמת המדינה על כל רכב שנוסע בכביש.


כל התועלות של פרויקט PPP, כשהשוני היחיד הוא המודל הפיננסי.


יש שיקולים רבים לבדיקת ההתאמה של פרויקט ל-PPP (ועל כך בפוסט אחר כמובן..), ויכול להיות שהפרויקט מתאים מכל הבחינות לביצוע בשיטה הזו, גם אם אין בו רווחיות פנימית. הרי אם הרשות יכולה לתקצב את הפרויקט לביצוע "עצמי" מלא - היא יכולה להשלים את התשלומים הנדרשים לזכיין על מנת שהפרויקט יהיה רווחי עבורו בשיטת PPP.

ולכן, כמו שאמרתי בהתחלה - אין קשר בין מידת הרווח למידת ההתאמה לביצוע ב-PPP...


ניתן לקרוא תגובות לפוסט בלינק הבא:




bottom of page